Vanliga misstag vid husmålningen

Att måla om huset är ofta ett ganska långt och omfattande projekt. Det är ju inte för intet att många väljer att anlita ett proffs för att göra jobbet. Och medan det är fullt möjligt att sköta själv från förarbete till färdigmålat, är det bra att undvika misstag. Här tittar vi på några av de vanligaste misstagen vi råkar göra när vi målar om huset.

Måla utan förtvätt

Innan man lägger på ett nytt lager färg är det viktigt att ha tvättat fasaden ordentligt. Målar man direkt på smuts och andra beläggningar finns alltid risken att färgen inte fäster ordentligt.

Måla i solsken eller hög värme

För att träskyddet ska torka rätt är det viktigt att det inte torkar för snabbt. Detta undviker man enklast genom att inte tvätta i direkt solsken eller under riktigt varma dagar.

Måla med billig färg

När det kommer till husfärg får man i regel vad man betalar för. En billig färg kan tyckas göra jobbet när man väl målar. Men risken finns alltid att den inte får en lika bra finish och snabbare flagnar eller tappar lystern.

Måla på fuktigt trä

Träet måste vara tillräckligt torrt innan man börjar måla. Annars kommer fukten förr eller senare hitta sig ut och göra att färgen släpper mycket snabbare. Undvik därför att måla för snart efter fasadtvätten och måla inte i väldigt hög luftfuktighet.

Måla på ogrundat virke

Har man bytt ut en eller flera brädor på fasaden är det viktigt att grundmåla dessa först. En av grundfärgens egenskaper är nämligen att tränga in i träet och skydda det. Men det gör också att husfärgen får ett bättre fäste.