Stämnings- och effektbelysning

En stor del av vår belysning tjänar tydliga funktionella syften i ett rum. Även om det inte är strikt arbetsbelysning vi talar om kan annan belysning fortfarande vara viktig för att tydligt se vad man håller på med och visa oss var det behöver städas. Men efter man har säkerställt denna del av belysningen i ett rum kan man också ta steget vidare och försöka skapa något riktigt intressant och effektfullt.

Denna typ av belysning kan komma i många olika former, men en ledande trend idag är att försöka gömma bort själva ljuskällan så gott det går. Detta kan exempelvis göras genom att sätta LED-lister tillräckligt högt eller lågt så de inte kan ses utan att kliva upp på något eller böja sig ned. Man kan även sätta upp extralister framför monteringen så ljuset bara sprids nedåt och inåt.

Men effektbelysning är inte bara något man kan satsa på i hemmets alla rum utan även utanpå huset och ute i trädgården. När solen gått ned blir kontrasten mellan de mörka och de upplysta delarna av huset och trädgården extra effektfullt och vackert. Allt från små solcellslampor i rabbatten till pollare och lyktstolpar kan hjälpa till att skapa riktigt otrolig ljussättning utomhus.