Snygga till husets utsida

Är man mån om hur ens hem ser ut bör man inte bara fokusera på insidan. Utsidan av huset är ju trots allt det första intrycket man ger till någon som kommer på besök eller bara kör förbi det. Regelbundet underhåll, tillsammans med stundvis renovering och lite dekoration är vad man behöver för att se till att husets utsida håller samma kvalitet som insidan.

Det mest grundläggande vad gäller underhåll är att tvätta fasaden. Detta gör man med alla fasadtyper och det är viktigt för att avlägsna allt från vanligt smuts till mögel- eller algtillväxt. Många gånger räcker det gott och väl med såpa och vatten, men för att bli kvitt mögel eller alger är det bra att använda ett tvättmedel speciellt för detta problem.

Med en träfasad kommer man även behöver måla om huset emellanåt. Hur ofta beror till stor del på vilken sorts färg man använt, men även faktorer i närmiljön. De som exempelvis bord på västkusten utsätts för mer slitage på grund av saltvattensluften. Träfasader kan även behöva nya brädor ibland då de kan angripas av röta. Då är det rekommenderat att använda kärnvirke som inte är lika uppskattat av skadedjur som husbocken

Hus med putsad fasad eller tegelfasad kan också målas om när man vill förändra det yttre. Då är det klokt att antingen kolla upp så man går rätt sätt till väga eller överlåta arbetet till en expert.

Vad gäller dekorationer beror det igen på vilken typ av fasad man har. Underhållet som krävs för en träfasad vägs upp något av att det är den fasad man kan variera mest. En putsad fasad är till exempel svårt att fästa något på överhuvudtaget.

Förutom saker som blomlådor under fönstren kan man även sätta upp dekorationer direkt på väggen. Det är bland annat ett snyggt sätt att dekorera en väg som saknar fönster. Man kan även skriva ut sitt husnummer med bokstäver om man vill göra något lite annorlunda. Se bara till att det finns tillräckligt med utrymme på framsidan.