Lösa problem med huset

Det är inte helt problemfritt att bo i ett hus. Det är ett stort ansvar och det kan verka som huset lever sitt eget liv. Även fast man tar hand om det kommer det att dyka upp en mängd problem. Frågan är bara hur man ska lösa det.

Storleken på problemet är den största faktorn i hur man ska lösa det, men om vi räknar med att inga av dessa problem är akuta, så kan dessa råd hjälpa dig att få bukt med småsaker som man kan upptäcka i hemmet:

Läckande kran

Kolla om packningen är trasig, uttorkad eller saknas. Packningen är där för att hålla tätt och den kan vara i plast eller gummi. Den behöver bytas ut med några års mellanrum. Alternativ kan man behöva köpa en ny koppling. Att underhålla kranen regelbundet minskar drastiskt kostnaden då man istället för att slänga ut några tusenlappar på en helt ny blandare byter endast packning. Särskilt i köket där det oftast blir lite dyrare och man ofta har även diskmaskin inkopplad. Det är också ett lätt sätt att undvika läckage och vattenskador som bildas genom att det sakta droppar någonstans. Dessa små läckage kan vara väldigt svåra att upptäcka annars. 

Stopp i avlopp

Du kan förebygga stopp genom att använda propplösare då och då, samt vara varsam med vad som åker ned i avloppet. Om du inte kan lista ut vad stoppen beror på finns det firmor som du kan ringa in. De kan filma ned i avloppen och hitta stoppen, samt åtgärda dem. Stopp ska tas på allvar eftersom stopp kan leda till spruckna ledningar och spruckna ledningar kan leda till vattenskador och tusentals kronor för att lägga nya rör. Hör du att det börjar bubbla och låta konstigt i dina rör så ska du ta det på allvar, antagligen är det ett stopp som börjar att bildas och kan förhindras genom att du rensar rören direkt. 

Drag från fönstren

Se om du behöver byta tätningslisterna. I äldre fönster kan de till och med vara av tyg, vilket ger mycket sämre effekt än gummilister. Det enda du behöver göra är att slita bort de gamla och köpa självhäftande gummilister som du ersätter de gamla med. Drag från fönstren gör annars att det blir väldigt golvkallt. Den kalla luften som kommer in lägger sig efter golvet och är golvet kallt så spelar det ingen roll vilken uppvärmning man har, man fryser ändå. 

Hål i taket

Ett takhål tyder på att det börjar bli dags att byta. Men till dess att tiden och ekonomin tillåter kan du förhindra att fukt kommer in. Ta bort bubblor i pappen och skär upp ett kryss där hålet är. Använd takkitt för att fästa flikarna mot varandra och underlagget. Spika fast dem med pappspik och använd gärna en lagningslapp ovanpå detta. Taket ska man givetvis hålla extra bra koll på, ett läckande tak kan väldigt snabbt bli ett stort och kostsamt projekt.