Ljussätta köket

Ljussättning är olika från rum till rum; belysningen i vissa rum har ett speciellt syfte och uppfyller man inte detta kommer man troligtvis inte få optimal användning för en del områden. I denna artikel tittar vi specifikt på köket och vad man ska tänka på när man ljussätter det.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen är faktiskt ganska flexibel men för att ge köket så många användningsområden som möjligt kan man med fördel satsta på riktigt bra allmänbelysning. Taklampan är ju den traditionella metoden att fixa allmänbelysningen i köket, men på senare tid har det även varit väldigt populärt med spotlights, mest då av den infällda sorten

Arbetsbelysningen

Det är viktigt att identifiera alla potentiella arbetsytor i köket. vid diskbänken är ju den primära arbetsplatsen i köket och här få man ju absolut inte glömma att sätta in tillräckligt med ljus. Saker som lysrör under köksskåpen ovanför bänken var länge normen och man kan egentligen inte gå fel med detta. Om dock använder något som en köksö behöver man ju mest troligt förlita sig på takbelysningen istället. Kallt ljus är nästan alltid att föredra för arbetsbelysningen.

Stämningsbelysning

Praktiskt taget alla rum i hemmet kan dra fördel av stämningsbelysning. Att äta middag i köket blir till exempel ofta mycket bättre om man även kan fixa lite mer mysig belysning. Alternativet finns så klart alltid att släcka alla lampor och tända några ljus, men effekten kan man lika gärna uppnå genom att sätta in dimmers på allmänbelysningen. Detta är helt klart det enklaste sättet att fixa stämningsbelysningen.

Ljusstyrka

Tänk på att vår blick dras automatiskt till den starkaste ljuskällan i ett rum. Om alla lampor i köket är lika stark kan man därför få ett något förvirrande intryck av rummet. Se därför till att köket har tillräckligt många ljuskällor så det går att släcka de starkaste men fortfarande få tillräckligt med ljus när rummet används till annat.