För- och nackdelar med solceller

Solenergi är inte direkt en väldigt ny energikälla. Men den kan sägas vara på modet just nu och fler och fler husägare väljer att installera solceller på taket för att vara åtminstone något självförsörjande när det kommer till elförbrukningen hemma. Och medan du gärna kan fördjupa dig i ämnet solel innan du väljer att installera själv, tänke vi nedan lista några för- och nackdelar som kanske ger dig en bättre inblick om det är ett bra val för ditt hus eller inte.

Fördelar

Nästan helt utan underhåll. Så länge du ser till att hålla dem fri från löv, kvistar och eventuellt även snö behöver du egentligen inte göra något specifikt underhåll på själva panelerna. En inspektion av systemet var 4-7:e år är dock rekommenderat

Fri från koldioxid och andra utsläpp. Miljövänligheten av solenergi går inte att förneka. Det kan ju påpekas att tillverkningen av panelerna förknippas med en del utsläpp, men det är fortfarande mindre än andra alternativ.

Ökar värdet på huset. Om du skulle sälja huset även långt efter du installerat solcellerna kommer du fortfarande kunna räkna med en högre värdering av huset. Många är som sagt intresserad av denna teknologi och huset kommer du också räknas som mer energisnålt tack vare egenproduktionen av el.

Nackdelar

Hög ingångskostnad. Det är inte billigt att sätta upp solceller på taket, även om du får bidrag och utnyttjar ROT-avdraget för installationen av dem. Att verkligen börja tjäna pengar på solcellerna är därför något som kommer ta en tid.

Mindre effektiv när det är mulet. Att solcellerna är som mest effektiva när de träffas av direkt solsken säger mer eller mindre sig själv. Vilket då betyder att de inte producerar lika mycket energi när det är mulet. Ju fler och ju kraftiga molntäcke desto lägre elproduktion.

Stor skillnad mellan sommar och vinter. Och av samma anledning som solcellerna är mindre effektiv när det är mulet har de även lägre energiproduktion under vintern. Beräkningar uppskattar att elproduktionen under sommaren faktiskt kan vara så mycket som sju gånger högre än under vintern.