En vacker uppfart
Uppfarten till huset ska vara inbjudanden och lockande. Som ägare och gäst ska man vilja gå uppför uppfarten och eventuella gångar och fram till ytterdörren. Hur man väljer att fixa uppfarten beror på flera faktorer.
Har man en asfalterad uppfart har man en perfekt plats att ställa bilen. Men den kanske inte är så rolig att titta på. Ett billigt alternativ är att ge dina eller grannarnas barn ett gäng gatkritor och låta dem rita vad de vill. Det livar upp uppfarten markant och blir man less på mönstren behöver man bara ta fram trädgårdsslangen och be dem rita igen.
Dyrare alternativ är att hyra in ett företag som tar bort asfalten och lägger dit något nytt. Man vill inte göra hela uppfarten själv, det skulle ta en hel sommar för att ta bor asfalt, köra bort massorna, lägga bärmassa, använda padda och många fler steg.
Väljer man att ta bort asfalten måste man hitta ett värdigt substitut. Vill man ställa bilen där kan det vara smart att välja gatstenar i större format som tål vikten av en eller flera biler. Eller kanske slopar bilplatsen hel och hållet och lägger dekorstenar. Stenar är vackra och finns i flera storlekar och färger, men inte så praktiska om man tänker köra upp och ned för uppfarten med bilen varje dag. Dekorstenar är perfekta för att gå på och passar utmärkt om man vill sänka ned några krukor i marken för att odla fina träd och blommor utan att riskera att de sprids eller påverkas av ogräs.
Dekoreringen runt om uppfarten har minst lika stor påverkan på intrycket. Placera ut blomlådor om det passar in i trädgråden, eller kanske plantera en fin häck som skärmar av uppfart och resterande tomt. Sedan kan man så klart installera lyktstolpar längs uppfarten såsom en elektrisk, skinande allé. Eller så går man den lite billigare och miljövänligare vägen och placerar ut solcellslampor som tänds atuomatiskt när solen går ned och laddas under dagen.
Andra inlägg
- Materialval som förbättrar din badrumsrenovering
- Handverktyg som varje hemmafixare bör ha i sin verktygslåda
- Från frö till tallrik - tips för lyckad köksträdgård
- Säkra metoder för asbestsanering i stadsmiljö
- Utforska det okända djupet under ditt hem med rörinspektion
- Guide till att välja rätt duschhörna för ditt badrum
- Så återställer du inomhusmiljön efter mögelskador
- Vård av träd på våren, sommaren, hösten och vintern
- Skapa drömaltanen - En guide till design och materialval
- Moderna lösningar för grästak på trähus