Bygga ett lusthus

Ett lusthus är något som traditionellt sett hör i hop med trädgårdar och uppkom på renässansen, då som ren utsmyckning. Har man en respektabelt stor trädgård kan detta bli ett väldigt vackert tillskott.

När man säger lusthus tänker nog de flesta på ett sådan som i bilden ovan, men dessa kan faktiskt komma i flera olika former. De kan också lika gärna vara huvudsakligen i trä som metall eller till och med glas.

Frågan nu många kanske har är om man behöver bygglov för att upprätta ett lufthus på gården. Detta fungerar i detta fall precis som om det vore en friggebod, vilket betyder att man får bygga ett lusthus på upp till 15 kvadratmeter utan att behöva bygglov. Designar man sitt eget är det då viktigt att tänka på ytan det kommer att ta upp om man vill slippa att blanda in kommunen i projektet.

Har man tänkt att placera lusthuset mindre är 4,5 meter från tomtgränsen kommer man dock behöva skriftligt godkännande från grannen. Detta skickar man då in till kommunen.

Vid placeringen av lusthuset är det bra att tänka på hur ljusinsläppet kommer att vara. Tänk på hur träd eller annat kan skymma solen. Väljer man att sätta in glasfönster på lusthuset måste man ju även tänka på hur varmt det kommer att bli där inne när sommarsolen ligger på. Blir det allt för varmt kommer det ju inte att se lika mycket användning.

Det är också viktigt att tänka på grunden. Precis som vilken annan liknande konstruktion behöver ett lusthus en solid grund att stå på. Det behöver dock inte vara en gjuten grund, bara så länge den kommer upp från marken en bit.