Att fixa en snygg utomhusbelysning

Att tackla utomhusbelysningen kan på många sätt göras på samma sätt som den vanliga blelysningen inne i hemmet. Man kan även här tänka på allmänbelysningen, punktbelysningen och liknande. Här kommer några praktiskta tips för hur man skapar en riktigt bra belysning ute i trädgården.

Vi börjar så klart med allmänbelysningen, precis som man inomhus. Detta är belysningen som ska överskådligt täcka de viktigaste delarna av trädgården. Detta är de platser man kan tänkas använda eller bara vill belysa i större drag när solen väl gått ned. Här kan man med fördel använda sig av större ljuskällor, som exempelvis lyktstolpar. Och det behöver inte alls vara allt för dyrt. Titta bara på ett exempel från butiken A-Ljus.

Går vi sedan vidare till punktbelysningen kan man som sagt använda många av de principer man använder när man belyser saker inomhus. Punktbelysning i trädgården är något som kan göras mycket effektivt med spotlights i marknivå, och allt från prydnadssaker till buskar och träd är perfekt för denna typ av belysning.

Dekorationsbelysning är också väldigt snyggt att ha i trädgården. Här är det inte så mycket objektet som blir upplyst som är den huvudsakliga effekten utan mer vad ljuset själv gör för omgivningen. Det kan exempelvis vara snyggt att hänga upp slingor med lampor i träd, upp emot husväggen eller till och med på taket.

Man kan också tänka sig en form av arbetsbelysning för att lysa upp i trädgården. Detta kan till exempel vara en upplyst gång man har i trädgården, som naturligtvis blir väldigt snyggt, men också gör det mycket enklare att se var man faktiskt sätter fötterna.

Sist men inte minst är uteplatser den perfekta platsen att ställa fram levande ljus. Värmeljus i snygga hållare och lyktor är det perfekta sättet att skapa stämning när man sitter utomhus i det lilla ljus som annars finns tillgängligt.