Anlägga en uppfart

En uppfart måste precis som en väg kunna klara av att fordon kör på den utan risk för deformering och måste även kunna motstå slitage. Att anlägga en uppfart är ett ganska stort projekt och kräver att man är rätt förberedd och bra utrustad.

Det första man ska göra är såklart att mäta ut området som ska bli uppfatrten, gärna med mätsnören. Sedan måste man försäkra sig om att det inte finns ledningar eller rör i marken innan man på börjar underarbetet.

Underarbete är A och O när det kommer till arbeten som dessa. Detta inkluderar vad man gör av den galma uppfarten. Man kan till exempel behöva fräsa bort gammal asfalt innan man ens kan böra med att lägga grunden.

Schatmassorna som kan uppstå när man gör underarbetet är troligtvis mer än man tror och det rekommenderas att man anlitar proffs som kan hantera dessa mycket enklare än vad man själv kan.

Efter utgrävningen lägger man ner ett materialavskiljande lager av gortex. Detta kan läggas längst utfylladsriktningen eller tvärs över, vad som än passar bäst. Över detta lägger man sedan förstärkningslager 0/90 och jämnar till och packa ytan ordentligt. Hur mycket man behöver beror på markförutsättningarna, ju sämre de är desto mer behöver man. Ovanpå detta läggs sedan bärlager 0/40 jämt och fint, mellan 8-10 cm. Man kan lätt jämna ut lagret med en bräda och sedan packa med en padda.

Över detta lägger man sedan det slutlager man planerat använda. Gårdssingel, marksten och asfalt är alla populära alternativ. Ska man lägga gårdssingel måste man först lägga på ett slitlager 0/16 omkring 4 cm och skapa en sådan jämn och tät yta som möjligt innan man lägger ut singel på mellan 4 och 5 cm. Väljer man dock asfalt kommer man ju behöva anlita någon som lägger denna. En fördel med detta är såklart att man får garanti på jobbet.