Att starta ett hem

Många har drömmar om hur deras hem ska se ut och vilka fördelar du ska ha med ditt hem.  Under åren som du går och drömmer och funderar hinner dina tankar ändras under tidens gång då du besöker andras hem och kanske får nya influenser.

Det första och kanske det absolut viktigaste är att göra en budget för vad du har råd med. Näst efter budgeteringen kommer planeringen. En god planering tillsammans med din bugdet är mer än halva planeringen. Du ska ta hänsyn till hur du lever idag och hur det ska fungera i framtiden när du blir äldre. Har du redan barn eller är det något du börjat planera inför? Du kanske har mycket gäster och långväga gäster som behöver stanna över natten, då kan ett extra gästrum vara bra att planera in. Något som de flesta brukar glömma är att planera in garderober och förvaringsutrymmen.

En utländsk influens som kommit mer och mer är att man bygger till ett badrum till sitt eget sovrum. Gästtoaletterna, minst en på varje våning, men absolut i anslutning till hallen. En groventre är bra och i anslutning till den bör det finnas garderober där ni kan hänga av er arbetskläderna som ni använder, kanske den är i anslutning till tvättstugan så att det blir lätt att tvätta smutskläderna. Det kan vara en fördel om den ligger vid tvättstugan då du kanske vill hänga din tvätt utomhus, då kommer grovingången till användning även till det.

Vardagsrummet eller tv rummet som en del väljer att kalla det bör ligga långt ifrån sovrummet. Om man jobbar skift eller har tonåringar i huset är det oftast fart och liv i vardagsrummet vilket gör att det kan störa de som behöver sova och kanske har en arbetsdag eller arbetsnatt framför sig. Tv-rummet används alltid flitigt och bör därför inte ligga nära sovrummet. Detsamma gäller garaget, se till att det ligger så långt ifrån varandra som möjligt av samma orsak.

Sist men absolut inte minst, utan kanske tvärtom. Köket, hemmets hjärta anser många. När man planerar sitt kök finns det mer än utseendet som man bör ta hänsyn till. I mitt tycke bör köket ligga nära garaget  eller parkeringen för bilen så att det blir enkelt att böra in alla matvaror. Det är inte bara närheten till garaget eller parkeringen som är viktig utan även att köket ligger nära matsalen, om du avser att ha en sådan plats. Köket bör inte vara något som du måste passera för att komma till övriga huset. Det kan vara skönt att få lite arbets- och matro när du både lagar mat och äter den.

Vi hoppas ni har hittat något som kan hjälpa er med att planera ert nästa hem.